Linų sėmenų aliejus

linu_semenu_aliejus

Linų sėmenų aliejus – tai – ir vaistas, ir kosmetinė priemonė, ir vitaminų A, E, K ir B šaltinis…

Kodėl verta naudoti linų sėmenų aliejų? Jame gausu naudingų amino rūgščių ir Omega 3 riebiųjų rūgščių. 1-2 arbatiniai šaukšteliai aliejaus tolygūs 6-8 kapsulėms žuvų taukų. Labai tinka visiems, kas pastarųjų netoleruoja. Jis daug pigesnis už žuvų taukus, be to, visada galite būti tikri dėl geros kokybės.

Kur naudoti linų sėmenų aliejų? Visur. Tik ne kepimui…

Apie augalus, kurių kvapas atbaido vabzdžius

bio

Žolininkė Danutė Kunčienė apie augalus, kurių kvapas atbaido ir uodus, ir erkes

Uodams, mašalams ir net erkėms nepatinka visi aštriau kvepiantys ir eterinių aliejų turintys augalai, sako Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė. „Gal mus erkės labiau gąsdina negu uodai, todėl tepaliuku galima sutepti siūlą ar kokią virvutę ir užsirišti ant blauzdų – tada erkė nepereis“, – pataria ji.

Pasak žolininkės, norint apsisaugoti nuo uodų, visai nebūtina pirkti cheminių priemonių, nes puikiai padės paprasti augalai, eteriniai aliejai ar net prieskoniai. Jų galima įmesti į laužą arba pasigaminti specialų tepaliuką.

Eteriniai aliejai

Eteriniai aliejai pasižymi plačiu veikimo spektru ir jūs neapsiriksite, jei norėdami švarios aplinkos į aromatinę lempą ar tiesiog ant vatos ar servetėlės užlašinsite keletą savo mėgiamų kvapų ir kur nors padėsite. Eteriniai aliejai pagal klinikinių tyrimų duomenys geriausiai valo aplinką bei naikina blogus kvapus.

Mirtenės (arbatmedžio) eterinis aliejus. Nepaprastai geras jo antimikrobinis ir priešgrybelinis poveikis.

Cinamono eterinis aliejus turi nepaprastai stiprių antibakterinių, antivirusinių, priešgrybelinių savybių. Ypač gerai naikina virtuvės kvapus.

Ekologiškas simondsijų aliejus (Jojoba oil)

Ekologiškas simondsijų aliejus (Jojoba oil)

Sudėtis artimesnė vaškams nei aliejams. Geriausias aliejus veido odos priežiūrai ir masažui: papildo natūralius odos riebalus (atkuria sebumą). Tink,a kai oda labai sausa ir jautri. Tinka spuogams, inkštirams, psoriazei, egzemai, pleiskanojimui gydyti. Natūralus konservantas, turi antibakterinių savybių.

Simondsijų aliejus pasižymi odą raminančiomis ir švelninančiomis savybėmis.

Ekologiškas sezamų aliejus

Ekologiškas sezamo aliejus

Nerafinuotas, šalto spaudimo  indinio sezamo sėklų aliejus.

Išlukštentos sėklos yra beveik baltos, nelukštentos – nuo rusvos iki raudonos ir juodos spalvos.

Aliejus yra lengvas, turi daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų A, E, mikroelementų Fe, Cu, Si rūgšties, Ca,  linoleinių rūgščių. Tinka visiems odos tipams. Šildantis. Puikiai tinka sausai odai, stabdo senėjimo procesus. Apsaugo nuo UV spindulių. Tinka galvos odos masažui ir plaukams. Suteikia odai blizgesio.

Migdolų aliejus

Migdolų aliejus

Nerafinuotas, šalto spaudimo.

Vienas iš dažniausiai naudojamų bazinių aliejų. Truputėlį klampus, labai riebus, laikomas vidutinio sunkumo. Neapkarsta. Turi didelį kiekį mono- ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų A, B1, B6, E, mikroelementų. Tinka visiems odos tipams, ypač jautriai, sudirgstančiai odai. Puikiai minkština ir ramina sausą odą, ramina niežėjimą, sukeltą egzemos, psoriazės, dermatito, mažina pabrinkimus.

Makadamijų aliejus

Makadamijų aliejus

Makadamijų aliejus gaunamas iš prinokusių makadamijos riešutų. Jis puikiai susigeria į odą, jame yra daugybė riebalų rūgščių, kurios būtinos mūsų organizmui. Aliejus regeneruoja ir maitina odą. Jis rekomenduojamas sausai odai ir plaukams.

Makadamijų riešutų aliejus yra turtingas palmitoleino rūgšties, kuri savo savybėmis yra artima žmogaus odos išskiriamiems riebalams (sebumui). Todėl makadamijų aliejus plačiai naudojamas kosmetikoje.

Natūralus kokosų aliejus

Kokosų aliejus

Kokosų aliejus yra kietas, skystėja esant  24-26 laipsnių temperatūrai, užtepus ant odos akimirksniu išsilydo.

Daugelis Indijos, Indonezijoje, Polinezijos tautų nuo senų laikų kokoso aliejumi tepasi visą kūną ir plaukus kiekvieną dieną, kad apsaugotų odą nuo UV spindulių, sūraus vandens ir vėjo.

Natūralus nerafinuotas kokoso aliejus yra laikomas vienu geriausiu natūraliu ingredientu veido ir kūno kremams, losjonams po skutimosi bei skutimosi kremams, nes padeda išlaikyti odos drėgmę, kartu ir drėkina, ir minkština odą.

Erškėtuogių aliejus

ersketuoges

Erškėtuogių aliejus turi daug vitamino C, taip pat A, B, E. Naudingas gydant kepenų ligas ir aterosklerozę (mažina cholesterolio kiekį kraujyje), sergantiems cukralige, hipertonija, inkstų uždegimais, inkstų akmenlige, kvėpavimo sistemos ligomis. Aliejus naudojamas šaltų užkandžių gamybai, salotoms, taip pat kaip maisto papildas. Erškėtuogių aliejus puikiai gydo pažeistą odą, nudegimus, randus, lėtina odos senėjimą.
Erškėtuogių aliejus

Abrikosų aliejus

abrikosai

Ekologiškas, šalto spaudimo, nerafinuotas.
Puikus bazinis aliejus, saugantis ir jauninantis odą. Naudojamas gydant egzemą bei inkštirus, spuogus. Jame gausu vitaminų A, B1, B2, B6, B17, E. Tai lengvai susigeriantis aliejus, idealiai tinka tiek veido, tiek viso kūno masažui.
Abrikosmedis yra mažas medelis, augantis vidutinio klimato zonoje. Jis priklauso tai pačiai slyvų šeimai kaip ir persiko medis, vyšnia, migdolas ir kiti. Žodis abrikosas kilęs iš arabiško albarquq, reiškiančio ankstyvas dėl to, kad jis pražysta anksti pavasarį. Ilgą laiką buvo manoma, kad abrikoso medis yra kilęs iš Armėnijos (iš čia jo lotyniškas pavadinimas), tačiau tikroji jo gimtinė  - Kinija.
Abrikosų kauliukų aliejus yra ypač turtingas oleino rūgščių bei vitaminų A ir E.